Visie op wedstrijd turnen

Bij SGS vinden wij het belangrijk dat we toekomst gericht kijken en werken. Hiermee bedoelen we dat we in de leeftijd van 5 tot en met 15 alle wedstrijden als middel zien om een goede turnster te worden.

Dit houd in dat we in deze gehele fasen het wedstrijd turnen ondergeschikt maken aan het trainen.

Het hoofddoel van wedstrijd turnen is dan ook altijd het plezier beleven aan turnen.


Daarnaast leren omgaan  met:

  • alle spelregels,

  • wedstrijd druk,

  • afspraken met trainers/choreografe

  • doelstellingen

  • concentratie


We spreken dan ook wel over een trainingslijn en een wedstrijdlijn en deze 2 lijnen proberen wij bij elkaar te laten komen rond het 16de levensjaar.

Doordat we plannen voor langere tijd maken spreken we bij het turnen ook vaak over een “turncarrière” .

Turnen in een Selectie van SGS

Ten alle tijden staat voorop dat de turnster en haar ouders/verzorgers de vrije keuze hebben om in een selectie van SGS te turnen. Het moet niet het mag. Let op, als je er zelf voor kiest om deel uit te gaan maken van een selectie van SGS dan gaan er wel regels en afspraken gelden die je vind in het document dat je ter inzage krijgt bij de proeftraining. Komt er een moment dat jij zelf of je ouders/verzorgers vind(en) dat de afspraken anders zouden moeten kunnen zijn, dan kun je altijd een overleg aanvragen met de coördinator van de selectie groepen.

Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat turnen, trainen en wedstrijden met plezier beleefd worden. Het plezier moet altijd voorop staan, maar er mag/moet natuurlijk wel hard gewerkt worden. We (turnsters en trainers) willen wel op niveau turnen. Daarbij horen natuurlijk ook prestaties. Daar trainen en werken we hard voor. Prestaties die passen bij het niveau, de training en de turnster.

Doelstellingen Selectie turnen

  1. SGS stelt zich ten doel om alle meisjes en jongens die binnen een selectie groep turnen aan wedstrijden deel te laten nemen.

  2. SGS stelt zich ten doel om al deze turnsters en turners op zulk niveau uit te laten komen dat de wedstrijden met plezier beleefd kunnen worden.

  3. SGS stelt zich ten doel om alle jongens en meisjes te begeleiden op trainingen en op wedstrijden door middel van professioneel en gekwalificeerd kader.

  4. SGS stelt zich ten doel om ten alle tijden een pedagogisch verantwoord veilig sport klimaat te creëren.